Cum ne protejăm capul în timpul lucrului?
Accidentele care vizează zona capului sunt unele dintre cele mai frecvente pericole la care se expun lucrătorii, în special în construcții și majoritatea ramurilor industriei.
De aceea, căștile de protecție sunt poate cel mai ușor de recunoscut element din echipamentul de lucru.
Nelipsită din garderoba niciunui muncitor competent, casca este esențială pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță sporită.
Deci, ce este de știut despre căștile de protecție?
1. Calota este partea vizibilă a căștii, în formă aproximativă de semisferă, realizată din materiale rezistente la condiții grele de lucru. Printre acestea, cele mai importante sunt expunerea la lumină solară, umiditate, temperatură, vibrații și impact.
Materialele din care este realizată calota trebuie să fie rezistente, dar îndeajuns de ușoare pentru a asigura confortul. De aceea, cele mai folosite materiale sunt:
- Polietilenă de înaltă densitate (HDPE)
- ABS (pentru chimiștii amatori, copolimer acrilonitril-butadien-stiren)
- Policarbonat (PC)
Forma căștii este influențată de scopul pentru care a fost destinată: pentru pompieri și echipe de intervenții, echipamentul de protecție este specializat, pentru aplicații uzuale se poate alege chiar și o șapcă de protecție, dar în general, mărimea borului este cea care diferă.
Căștile standard au borul scurt, numai deasupra ochilor, pentru a proteja de lumină; de asemenea, se pot atașa diverse accesorii, precum vizoare de protecție sau antifoane externe. Trebuie reținut că o cască de protecție cu un bor scurt (sau fără bor) ajută la vizibilitate sporită în sus, ceea ce este de folos la munca la înălțime.
2. Harnașamentul, sau ansamblul care permite purtarea căștii pe cap și absorbirea parțială a energiei unui impact. Poate fi însoțită de:
- bandă antitranspirație (detașabilă, pentru partea din față a căștii)
- curea de fixare sub bărbie
- căptușeală de protecție (pentru o mai bună absorbție a energiei impactului)
Pe majoritatea căștilor de protecție se pot monta diverse accesorii, după necesitate: curea de bărbie, vizor, antifoane externe, lanternă, etc. Este foarte important ca aceste accesorii să fie compatibile cu modelul respectiv de cască de protecție, dar e recomandată folosirea accesoriilor originale de la producător. În caz contrar, este interzisă modificarea în vreun fel a căștilor, fără consultarea în prealabil a producătorului.
3. Culorile căștilor de protecție
În principiu, căștile de culoare deschisă oferă vizibilitate crescută și o reflexie sporită a căldurii; totuși în domeniul construcțiilor și în industrie, căștile pot fi clasificate pe coduri de culoare ce corespund rolurilor diferite ale purtătorilor:
- galben – pentru muncitori, calificati sau necalificati
- albastru – pentru tehnicieni sau operatori
- maro – pentru sudori
- alb – pentru ingineri
- verde – pentru inspectori, sau lucrători nou-veniți
- portocaliu – pentru echipajele rutiere sau vizitatori
- roșu – pompieri, personalul responsabil cu protecția muncii
- roz – se împrumută celor care își pierd casca proprie de protecție
Este de reținut că aceste coduri de culori nu sunt încă standardizate la nivel internațional, de aceea pot varia în funcție de compania care le folosește. De asemenea, pentru a crește vizibilitatea, se pot aplica benzi reflectorizante pe calotă, dar numai după consultarea producătorului.